Jdi na obsah Jdi na menu

Památky

Madagaskar je slabě rozvinutým ostrovním státem, jehož hospodářství je založeno především na zemědělství. Název státu je odvozen od jména největšího etnika Malgašů. Panuje zde teplé tropické podnebí, s bohatými srážkami na východním pobřeží a na severu, západní pobřeží a jih ostrova jsou sušší. I přes ohromný potenciál je turistický ruch na Madagaskaru zatím velmi málo rozvinutý. Největší madagaskarská lákadla představují úžasné pláže a bohatá příroda

Pohled na hlavní město Antananarivo

Pohled na hlavní město Antananarivo

Hlavní město Madagaskaru se jmenuje Antananarivo, je známé rovněž pod svým zkráceným názvem Tana, pocházejícím z francouzských koloniálních dob a leží v hornatém vnitrozemí ostrova. Z hlediska cestovního ruchu nepatří Antananarivo k zrovna atraktivním městům, přesto se zde však najde pár pozoruhodných míst, která stojí za návštěvu. Prvním je palácový komplex Rova, který se rozkládá na kopci jménem Analamanga nad městem. Paláce sloužily od 17. století jako sídlo panovníků imerinského království. Nejvýznamnější budovou je Manjakamiadana, známý také jako Královnin palác, který byl vystavěn v první polovině 19. století. Nejdůležitějšími sakrálními stavbami ve městě jsou anglikánská a římskokatolická katedrála. Antananarivo je rovněž známé svými pouličními trhy, na kterých vládne typický spěch a prodává se zde všemožné zboží, od drobných cetek až po elektroniku. Největší trh v Antananarivu se jmenuje Zoma. Významnou památkou, ležící necelých 25 kilometrů východně od madagaskarské metropole, je královský vrch Ambohimanga. Jedná se o památku zapsanou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ambohimangu tvoří soustava několika budov a pohřebišť, na kterých odpočívají významní imerijští vládcové. Nejvýznamnější zdejší stavbou je Mahandrihono, budova, kterou obýval král Andrianampoinimerina, panující na ostrově na přelomu 18. a 19. století, předtím, než přesunul svou královskou rezidenci do Antananariva.

Dechberoucí pohled do přírody

Dechberoucí pohled do přírody

Dalším zajímavým městem ve vnitrozemí je Fianarantsoa, centrum stejnojmenného kraje, který je proslulý svými vinicemi. Samotné město Fianarantsoa je známé svými půvabnými budovami v historickém středu, které jsou však v žalostném stavu a nutně potřebují opravu, mají-li si zachovat svou krásu i pro budoucí generace dychtivých návštěvníků. Madagaskar je však známý především pro své přírodní krásy, které reprezentuje například Národní park Masoala, největší chráněná rezervace na ostrově, která se rozprostírá v jeho severovýchodní části. Na území parku se vyskytuje převážně tropický deštný prales, pobřežní mokřiny a v oceánu korálové útesy. Nejvzácnějšími rezidenty jsou jedinečné druhy gekonů, žab a sov, které nenajdeme nikde jinde, než právě na Madagaskaru. Národní park Tsingy de Bemaraha je zapsaný na seznamu UNESCO a je známý pro své úžasné krasové útvary. Poslední z mnoha madagaskarských Národních parků, které zde zmíníme, se jmenuje Andringitra. Proslul svou dramatickou zvrásněnou krajinou plnou horských vrcholků, hřebenů a hlubokých údolí a žije zde 13 druhů lemurů.

Kanoe u ostrova Île Sainte-Marie

Kanoe u ostrova Île Sainte-Marie

Z hlediska odpočinkové dovolené prožívané na jedinečných madagaskarských plážích patří k nejoblíbenějším turistickým letoviskům rezorty na ostrovech Nosy Be a Île Sainte-Marie. Ostrůvek Nosy Be je vulkanického původu, leží ve vlnách Mozambického průlivu 10 kilometrů od severozápadního pobřeží Madagaskaru a je nejrušnějším turistickým rezortem. Ostrov Île Sainte-Marie je rozlohou ještě o něco menší, leží u severovýchodního pobřeží a je známý i pod jménem Nosy Boraha. Oba ostrůvky skýtají exkluzivní pláže. Díky křišťálově čisté vodě i fascinujícímu životu pod hladinou Indického oceánu rovněž nabízejí ideální podmínky pro potápění.

 

Příspěvky

Zajímavá místa

 
24. 3. 2017 | | Rubrika: Památky